Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε λιποαναρρόφηση

Μπορεί πραγματικά να πετύχει όλα όσα περιμένουμε;

Αυτό που πλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί πανάκεια. Σήμερα, με τόσα χρόνια πείρας, η επιστήμη δίνει σαφείς οδηγίες για τη σωστή διενέργεια της εγχείρισης. Από την άλλη, οι γιατροί προειδοποιούν πως, ακόμη κι αν τηρηθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον τρόπο που θα αντιδράσει το σώμα της ασθενούς.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Αν το δέρμα είναι πολύ χαλαρωμένο: Όταν οι κάνουλες τραβούν το λίπος, το δέρμα αποχωρίζεται το υποστήριγμά του και, κατά συνέπεια, χαλαρώνει ακόμη περισσότερο. Αν, μάλιστα, η επέμβαση γίνει σε γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που έχει χάσει τη σπαργή του δέρματός της, τότε είναι αρκετό πιθανό να αντιμετωπίσει έντονη χαλάρωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί εφαρμόζουν την τεχνική της λιπογλυπτικής. «Είναι η μοναδική που λειτουργεί συγχρόνως και σαν λίφτινγκ, βοηθάει δηλαδή στη σύσφιγξη του δέρματος» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας. «Η αναρρόφηση του λίπους με τις λεπτές κάνουλες γίνεται από διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να διεγείρονται ταυτόχρονα και οι λειτουργίες του δερματικού ιστού. Έτσι, επιτυγχάνεται η αύξηση της ελαστικότητάς του. Το αποτέλεσμα είναι η γρήγορη επαναφορά του μετά την επέμβαση ώστε να μην κρεμάει».

Για τα πρηξίματα και τις μελανιές: Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, η λιποαναρρόφηση συνοδεύεται από παρενέργειες όπως το πρήξιμο και οι μελανιές. Μάλιστα, τα κάτω άκρα είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στη κατακράτηση υγρών. Για να ελέγξουν το οίδημα και να βοηθήσουν το δέρμα να προσαρμοστεί καλύτερα στο καινούργιο περίγραμμά τους, οι γιατροί συνιστούν τη χρήση ελαστικού κορσέ στη χειρουργημένη περιοχή για τις πρώτες εβδομάδες. Το οίδημα σταδιακά υποχωρεί, οι μώλωπες όμως μπορεί να επιμείνουν. Μετά από τρεις περίπου μήνες οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται και το σώμα παίρνει την τελική του μορφή. Για ταχεία ανάρρωση, η πλαστικός χειρουργός Μαρία Κοτρώτσιου προτείνει τη λιποαναρρόφηση με παλμικές δονήσεις, «μία τεχνική που σπάει και διαλύει το λιποκύτταρο ενώ ταυτόχρονα σέβεται τους παρακείμενους ιστούς και δεν τους τραυματίζει».

Η ταλαιπωρία του οργανισμού: Μία επέμβαση που αφαιρεί ή καταστρέφει ζωντανά κύτταρα, δεν μπορεί παρά να είναι επώδυνη για τον οργανισμό. «Μην περιμένετε να δείχνετε ή να νοιώθετε τέλεια αμέσως μετά το χειρουργείο» προειδοποιεί η Αμερικάνικη Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. «Παρόλο που οι καινούργιες τεχνικές στοχεύουν στον περιορισμό της μετεγχειρητικής ταλαιπωρίας, μπορεί και πάλι να αισθανθείτε πόνο ή κάψιμο. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει τα κατάλληλα παυσίπονα».

Οι ανώμαλιες που δημιουργούνται στην επιφάνεια: Καθώς το λίπος αναρροφάται από συγκεκριμένα σημεία, είναι φυσιολογικό να αφήσει βαθουλώματα μετά την επέμβαση. Στο πέρασμα του χρόνου, η εικόνα βελτιώνεται. Για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσουν στην καλή όψη του δέρματος, οι γιατροί συστήνουν μασάζ ή τοπικές κρέμες. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου το λίπος «σβολιάζει» είναι πιθανό να προτείνουν ενέσεις λιποδιάλυσης με φωσφατιδυλχολίνη, μία γρήγορη και αναίμακτη διαδικασία. Αν, πάλι, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, εφαρμόζεται το «liposhifting», μία τεχνική που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. «Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, μετακινούμε τις μάζες του λίπους στα σημεία που χρειάζονται γέμισμα» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Μάνταλος. «Το λίπος δεν αφαιρείται ούτε έρχεται σε επαφή με τον αέρα».

Η πιθανότητα της υπερμελάχρωσης: Οι διαταραχές στην έκκριση της μελανίνης στα σημεία όπου υπάρχουν αιματώματα, είναι μία πιθανή παρενέργεια. Συνήθως φεύγουν στο πέρασμα του χρόνου, ίσως όμως και να χρειαστούν μία λευκαντική θεραπεία, όπως αυτές που γίνονται με υδροκινόνη. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την υπερμελάχρωση είναι να αποφύγετε τον ήλιο μέχρι να σβήσουν όλοι μώλωπες.

Τα ζητήματα της ασφάλειας: «Η λιποαναρρόφηση είναι γενικά ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι η επιλογή των ασθενών γίνεται προσεκτικά, το χειρουργείο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και ο γιατρός επαρκώς εκπαιδευμένος» τονίζει η Αμερικάνικη Ένωση Πλαστικών Χειρουργών σε ανακοίνωσή της. «Παρ' όλ' αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως οι προϋποθέσεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα της καλής πορείας της επέμβασης αλλά δεν αποτελούν εγγύηση για τα αποτελέσματά της. Αν και είναι σπάνιες, οι επιπλοκές μπορεί να συμβούν. Οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών που αντιμετωπίζονται αλλά και με την έκτασή τους. Η αναρρόφηση μεγάλης ποσότητας λίπους και υγρών μπορεί να απαιτεί επιμήκυνση της διάρκειας της επέμβασης. Ο συνδυασμός αυτών, λοιπόν, των παραγόντων μπορεί να κάνει πιο πιθανές παρενέργειες όπως η μόλυνση, η επιβράδυνση της επούλωσης, ο σχηματισμός θρόμβων αίματος ή λίπους, η υπερβολική απώλεια υγρών, οι ζημιές στο δέρμα και στα νεύρα και οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε φάρμακα.

Πηγή:marieclaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: