Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

To Beach house του οίκου Louis Vuitton

Ο γαλλικός οίκος εμπνέεται από την πιονέρα του Μοντερνιστικού Κινήματος Charlotte Perriand και κάνει πράξη το project της για ένα οικολογικό, μοντερνιστικό σπίτι διακοπών, που από το 1934 μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο στα σχέδια.

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο οίκος μόδας Louis Vuitton κι η iconic αρχιτέκτων Charlotte Perriand; Εκτός από την ίδια γαλλική άποψη περί κομψότητας, μοιράζονται και το ίδιο όραμα για την τέχνη της ζωής. H Charlotte είναι η πρώτη γυναίκα που επιβλήθηκε στο ανδροκρατούμενο Μοντερνιστικό Κίνημα τη δεκαετία του 1920 και σημάδεψε τον 20ό αιώνα με τις αντιλήψεις της για την αρχιτεκτονική και το industrial design. Ένθερμη οπαδός της βιομηχανικής λειτουργικότητας δεν απαρνήθηκε ποτέ την κομψή αισθητική. Η φοβερή της Chaise Longue θεωρείται αξεπέραστη και φιγουράρει σε μουσεία, editorials και ψαγμένα ντεκό σε όλο τον κόσμο. Κι είναι ακριβώς αυτό, το tres chic γεωμετρικό της ύφος, που ενέπνευσε τη φετινή καλοκαιρινή συλλογή Icons του Louis Vuitton, ο οποίος αποφασίζει να την τιμήσει δίνοντας ζωή στα σχέδιά της για ένα από τα πρώτα προκατασκευασμένα σπίτια στον κόσμο. Μόνον που εδώ ο όρος “προκάτ σπίτι” είναι απόλυτα απενεχοποιημένος, γιατί η πρακτικότητά του δεν επισκιάζει την αισθητική ή τη φύση.

Η Charlotte είχε σχεδιάσει το Maison au Bord de la Mer το 1934, για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό του αρχιτεκτονικού περιοδικού L' architecture d' aujourd'hui, αλλά και για να ταρακουνήσει τα νερά με τις ιδέες της για ένα οικολογικό σπίτι διακοπών. Μια πρόταση ανατρεπτική κι απολύτως πρωτοποριακή για την εποχή της. Τα σχέδια της βραβεύτηκαν, επαινέθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ογδόντα χρόνια μετά ο γαλλικός οίκος μόδας κατασκευάζει το Maison au bord de la mer στο Μιλάνο και το μεταφέρει στην Αμερική, για να το στήσει στο -ανέκαθεν- μοντερνιστικό Μαϊάμι. “Κάτι που ακόμη κι αν της το έλεγες τότε, δεν θα το πίστευε”, λέει η κόρη της, Pernette Perriand–Barsac, που βοήθησε την Julie de Libran, creative director της σειράς Icons του Vuitton, να ανακαλύψει τα σχέδια.

Το μικρό σπίτι στην παραλία
Το παραθαλάσσιο σπίτι είναι ένας μικρός, φωτεινός χώρος που έχει τα απολύτως απαραίτητα: το αγαπημένο concept της Charlotte - όταν δεν ταξίδευε στην Ευρώπη, στην Ασία ή στη Βραζιλία, έμενε σε ένα πολύ κομψό διαμέρισμα μόλις 58 τετραγωνικών, στο Παρίσι. Τοίχοι από ανθεκτικό ξύλο iroko κι okume, σκελετός από αλουμίνιο, συρόμενες πόρτες που επιτρέπουν στο φως και στον αέρα να κυκλοφορεί και ένας ανεξάντλητος αριθμός από λεπτομέρειες για μια χαρούμενη καθημερινότητα. Σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Cassina, αναπαράγονται τα έπιπλα από βαλανιδιά, καρυδιά και σχιστόλιθο, ενώ απλοί κορμοί δέντρων παίζουν τον ρόλο καθισμάτων στο εσωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα προκάτ μοντέρνο σπίτι για την παραλία ή το δάσος, με αισθητική επίκαιρη και σήμερα, αλλά και τα επόμενα, πολλά χρόνια! 
Κι αν ο Le Corbusier, ο Πάπας του Μοντερνιστικού Κινήματος, έδειξε το 1927 την πόρτα στην 24χρονη τότε Charlotte λέγοντας ότι στο ατελιέ του δεν κεντούν μαξιλάρια, εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Τα επόμενα χρόνια γίνεται ισότιμη συνεργάτις του κι η δουλειά της αποτελεί πλέον μέρος της εκπαιδευτικής ύλης για εκείνους που σπουδάζουν αρχιτεκτονική ή design. Τυχαίο που ο γαλλικός οίκος θέλησε να τιμήσει τη διάσημη συμπατριώτισσά του; Kαθόλου. Η Charlotte Perriand αν ζούσε σήμερα θα ήταν μια γυναίκα απολύτως Louis Vuitton.






Πηγή:madamefigaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: